Podologie 

Tina Nijstad

Een podoposturaal therapeut is een gespecialiseerd podoloog, die een post-HBO opleiding heeft op het gebied van houding en de rol die de
voeten daarin spelen.
 Dus wanneer u therapiezooltjes in Hoogeveen zoekt, kunt u het beste terecht bij
Tina Nijstad.


Een goede houding begint bij de voeten. Als uw voeten niet goed staan of uw schoenen niet goed passen, gaat u scheef lopen. 
Hierdoor kunnen niet alleen klachten van de voeten en enkels ontstaan, maar ook pijn aan de knieën, heupen en rug. Met steunzolen kan de stand van de voeten
gecorrigeerd worden, zodat u beter loopt en de klachten aan de gewrichten verminderen. Soms zijn speciale orthopedische schoenen nodig om bepaalde voetafwijkingen te corrigeren of te compenseren.

Registerpodoloog en podoposturaal therapeut Tina Nijstad werkt in Hoogeveen en Zuidveen. U kunt bij haar terecht wanneer u klachten heeft die mogelijk worden veroorzaakt door voetproblemen of een verkeerd looppatroon. Bovendien is Tina gespecialiseerd in de voetzorg voor mensen met diabetes of reuma en heeft zij specialistische kennis van kindervoeten, die nog in de groei zijn. Dus woont u in de regio Drenthe of Overijssel en heeft u last van een verkeerd looppatroon of wilt u steunzolen laten aanmeten? Kom dan langs en kijk wat Tina Nijstad voor u kan betekenen.

Registerpodoloog, Podoposturaal therapeut en Medisch Pedicure

De registerpodoloog behandelt voetklachten en pijnklachten elders in het lichaam (knie, rug) die worden veroorzaakt door een verkeerde werking (ook wel: afwikkeling) van de voet. Daar kun je mee zijn geboren (standafwijking aan voet, tenen of nagels), maar je kunt ze ook ‘verwerven’. Door overgewicht, overbelasting, diabetes en reuma bijvoorbeeld.


Bij een likdoorn of artrose (gewrichtsslijtage) probeer je de tenen te ontlasten en loop je op de buitenkant van de voet. Dat zorgt voor overbelasting en pijn in de knie. Bij a-symmetrie van de voeten -als een voet is ingezakt of naar binnen knikt- kun je daar in het hele lichaam last van hebben. 

De registerpodoloog achterhaalt de oorzaak en herstelt de onbalans d.m.v. 
zoolcorrecties. Naast steunzolen gebruikt de registerpodoloog tapingtechnieken, die de vorm en stand van de voet ondersteunen en geeft advies over eigenschappen waaraan de meest optimale schoen voor de patiënt moet voldoen. Daarvoor worden zo nodig orthopedische schoentechniekers ingeschakeld.

Ook diabetesvoeten vragen extra aandacht, evenals reumatische voeten. In beide gevallen is het van belang dat de drukpunten tijdig herkent worden.

Wanneer is het raadzaam om naar de podoloog te gaan? Vaak worden pijnklachten genegeerd. Men denkt: het gaat wel weer over. Maar als er niets aan deze klachten wordt gedaan kan dit resulteren in chronische klachten.


Hierbij kunt u denken aan voorvoetpijn (branderig gevoel), pijn aan de gelengbogen van de voet, hielpijn, klauw- of hamertenen. Maar ook klachten zoals lage rugpijn, pijn tussen de schouderbladen en heup- of knieklachten kunnen het gevolg zijn van een niet goed functionerende voet.


Een standsafwijking van de voet heeft namelijk een direct gevolg op de stand van de enkel, knie, heup, rug en nek. Uiteraard komen niet alle klachten op de voorgenoemde plaatsen voort vanuit de voet. Toch zijn veel klachten aan ons houdings-en bewegingsapparaat te herleiden naar de stand van de voet.

Verzekering en Vergoedingen

Therapiezolen / steunzolen kosten 199,00 inclusief aanmeten en één gratis nacontrole. NB heeft u  op slippers, sandalen of pantoffels gelopen dan heeft een nacontrole van de steunzolen geen nut. In dit geval kunt u de controleafspraak verzetten naar een latere datum. Uiterlijk 24 uur vantevoren kunt u de afspraak zonder extra kosten verschuiven. De meeste zorgverzekeraars verstrekken een vergoeding voor de behandeling en/of hulpmiddelen van de registerpodoloog en podoposturaal therapeut vanuit de aanvullende verzekering. U betaalt dus geen eigen risico.


"Disclaimer Dit overzicht is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Stichting LOOP & Podonet kunnen echter niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuistheden en/of onvolledigheden in de verstrekte informatie. De getoonde informatie is bedoeld om u een algemene indruk te geven van de verzekeringen."

OSB

Wanneer u lichte voetproblemen heeft is het dragen van een volledig orthopedische schoen meestal niet nodig. Deze problemen kunnen vaak al worden opgevangen door het dragen van schoenen waarin orthopedische voorzieningen zijn aangebracht. Dit noemen we semi-orthopedische schoenen. Met deze schoenen wordt het lopen en bewegen een stuk comfortabeler.

Semi-orthopedische schoenen lijken in veel opzichten op de schoenen die u normaal in een schoenenzaak zou vinden. Het grote verschil is dat semi-orthopedische schoenen meer mogelijkheden bieden voor aanpassingen aan de binnenkant van de schoen. Tevens zijn de schoenen qua technische uitvoering zodanig, dat ze ook de functie als medisch hulpmiddel goed kunnen vervullen.

Wat betekent OSB?

Created with Sketch.

OSB staat voor ‘Semi-Orthopedische Schoen’.

Wanneer u lichte voetproblemen heeft is het dragen van een volledig orthopedische schoen meestal niet nodig. Deze problemen kunnen vaak al worden opgevangen door het dragen van schoenen waarin orthopedische voorzieningen zijn aangebracht. Dit noemen we semi-orthopedische schoenen. Met deze schoenen wordt het lopen en bewegen een stuk comfortabeler. Semi-orthopedische schoenen lijken in veel opzichten op de schoenen die u normaal in een schoenenzaak zou vinden. Het grote verschil met deze schoenen is dat semi-orthopedische schoenen veel meer mogelijkheden bieden voor aanpassingen aan de binnenkant van de schoen. Tevens zijn de schoenen qua technische uitvoering zodanig, dat ze ook de functie als medisch hulpmiddel goed kunnen vervullen.

Wordt een OSB vergoedt?

Created with Sketch.

De beste oplossing voor uw klacht is een betaalbare oplossing. Om ervoor te zorgen dat onze hulpmiddelen betaalbaar blijven en daarmee beschikbaar zijn voor iedereen, werken wij nauw samen met alle zorgverzekeraars in Nederland. Een OSB voorziening valt onder de basisverzekering en wordt hiermee ook betaald. Dit betekent dan ook dat iedereen hiervoor verzekerd is. Alleen dient u op te letten, bij een OSB voorziening is er altijd een eigen bijdrage van €135,- per jaar. Dit valt buiten het eigen risico
Voor kinderen die jonger dan 16 jaar zijn, is er een eigen bijdrage van €67.50 per jaar.

Wanneer komt u in aanmerking voor een OSB voorziening? 

Created with Sketch.

 • Een smalle/brede voet
 • Hamer/klauwtenen
 • Hallux valgus
 • Diabetes, Reuma, Parkinson, Artrose of Artritis

Wat betekent OVAC?

Created with Sketch.

OVAC staat voor ‘Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoen’.

OVAC is een aanpassing aan uw eigen schoenen (Dit zijn confectieschoenen). Vaak is het voldoende om kleine voetproblemen op te lossen met een aanpassing aan de confectieschoen of sportschoen. Dit kan zowel een aanpassing aan de binnenkant of buitenkant van de schoen zijn. Hierbij kunt u denken het verbeteren van de afwikkeling of het verhogen van de hak of zool. Dit noemen wij een OVAC-voorziening. Het doel van deze voorziening is dat u een stuk comfortabeler loopt of verbetering in het looppatroon ervaart.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een OVAC voorziening?

Created with Sketch.
 • Beenlengteverschil
 • Lichte standafwijking
 • Moeite om de veters te strikken
 • Pijnlijke voeten
 • Pasvorm problemen

Wat zijn de aanpassingen bij een OVAC voorziening?

Created with Sketch.
 • Een snelsluiting (Klittenband of Boa-sluiting)
 • Hakverhoging
 • Zoolverhoging
 • Zoolverstijving


Een ander voorbeeld van een OVAC voorziening is de afwikkelbalk. Als u loopt maakt de voet een rollende beweging, dit heet afwikkelen. Hierbij buigt de voet en buigt de schoen mee. Door verschillende oorzaken kan het afwikkelen pijnlijk aan de voet zijn. Een afwikkelbalk is een soort ‘wipwap’ onder de schoen die ervoor zorgt dat de voet kan afwikkelen zonder dat de voet moet buigen. De afwikkelbalk is rond aan de onderkant en op het dikste punt kan hij niet buigen.